na 20-24 muffinki (zależy kto jakie duże preferuje, mi wyszło 23)
2,5 szkl. mąki
0,5 szkl. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
1 łyżeczka kakao
-------------------------
3/4 margaryny
1,5 szkl. mleka
2 jajka
1-2 tabliczki czekolady
Składniki suche mieszamy w jednej misce, w drugiej zaś roztopioną margarynę z mlekiem i jajkami (warto wyciągnąć z lodówki wcześniej i ogrzać do temperatury pokojowej). Następnie mokre i suche łączymy, dodajemy pokrojoną w kosteczkę czekoladę (ja miałam mleczną i białą). Nakładamy do papierków, bądź bezpośrednio na muffinkową blaszkę i pieczemy w temp. 180 stopni około 25-30 minut.
A gdyby tak jeszcze pączki... to byłbym dzisiaj w 7 niebie :3
OdpowiedzUsuń